Beelden in de St. Lambertuskerk van Horst

 
   
  Beelden in de St. Lambertuskerk van Horst Beelden in de Lambertuskerk van Horst

In de St. Lambertuskerk van Horst staat een groot aantal heiligenbeelden. De meeste beelden zijn al erg oud (ze zijn gemaakt tussen 1500 en 1600). De horster Lambertuskerk heeft dan ook een verzameling beelden die uniek is. Kenners komen van heinde en verre om deze prachtige beelden te bewonderen. Elk beeld heeft zo zijn eigen geschiedenis en stelt een heilige voor. Een heilige is iemand die tijdens zijn leven veel goeds heeft gedaan voor God en de mensen. Ze dienden als voorbeeld voor de andere mensen en werden na hun dood dan ook vereerd. De mensen vroegen (en vragen nog steeds) deze heiligen om hulp in noodgevallen.

Zo heeft elke heilige zijn eigen “vakgebied”. Veel beroepsgroepen ( en verenigingen) hadden vroeger een speciale heilige. Dat noemen we een patroonheilige. Aan de beelden in de Lambertuskerk van Horst kun je zien welke beroepen er vroeger in Horst uitgeoefend werden.

Je kunt dat vaak zien aan het voorwerp (attribuut) dat de heilige bij zich draagt of aan de manier waarop de heilige is uitgebeeld. Immers vroeger waren er niet zoveel mensen die konden lezen en schrijven. Ze konden dus de naam van het beeld niet lezen. Ook aan het gezicht konden ze meestal niet zien wie werd uitgebeeld. Daarom werden er speciale kenmerken toegevoegd.

De kunstschatten van de St. Lambertuskerk worden gepresenteerd in een eigen website:



 

 
St. Eligius
Een voorbeeld: Sint Eligius is de patroonheilige van de smeden. Daarom wordt Eligius vaak afgebeeld met een hamer. Kijk maar eens op het plaatje.

Zo kon iedereen meteen zien dat dit de patroonheilige van de smeden was.

Een patroonheilige kun je een beetje vergelijken met een mascotte. Tegenwoordig hebben sommige clubs een mascotte. Die mascotte moet voor geluk, succes, bescherming en herkenbaarheid zorgen.

Vroeger waren er in Horst veel wevers (kijk ook maar eens bij het onderwerp “Van vlas tot linnen”). Deze wevers hadden ook een patroonheilige: de heilige Severus. Het is dan ook niet zo vreemd dat in de Lambertuskerk ook een beeld staat van de heilige Severus.

 
 
 
St. Severus
Severus was een wever van beroep die leefde in Italië in de vierde eeuw na Christus. Toen er een nieuwe bisschop van Ravenna moest worden benoemd, kwam er een duif aangevlogen en die bleef zitten op het hoofd van Severus. De mensen besloten toen Severus (die al getrouwd was en vader) tot bisschop van deze stad te benoemen (bron: HeiligenNet).


Om Severus herkenbaar te maken als patroon van de wevers heeft hij als attribuut een schietspoel gekregen. Een schietspoel is een hulpmiddel dat bij het weven wordt gebruikt.
Kijk maar eens op het plaatje.

In onze tijd komt die schietspoel van Severus ook terug bij de carnavalsprins van Jeugdcarnaval D’n Dreumel. Als scepter draagt de jeugdprins altijd een schietspoel mee.

Overigens komt het woord dreumel ook uit de textielwereld. Een dreumel is een afvaldaardje bij het weven.

Zo zie je maar dat er meer verbanden tussen het heden en het verleden zijn dan je op het eerste ogenblik denkt.

Nieuwsgierig geworden? Als je meer over de beelden van de Lambertuskerk wilt weten, ga dan eens een keer zelf kijken. Bij alle beelden in de kerk staan beschrijvingen en vaak zijn er mensen aanwezig die je er meer over kunnen vertellen.

Als je meer over de achtergrond van heiligen wilt weten, kijk dan ook maar eens op www.heiligen.net